Как емоциите влияят върху кожата ни

Любов flirting43

Oнова сияние, с което мнозина асоциират състоянието на влюбване, наистина съществува. Тази сияйност се поражда благодарение на добре познатия хормон окситоцин, отговорен за привързаността. Окситоцинът има успокояващ, противовъзпалителен и лечебен ефект, намалява раздразнението на кожата и й придава плътен цвят и блясък.

Тревожност

razdraznitelnost-trevozhnost-i-bezprichinno-bezpokoystvo

Чувството на тревожност и безпокойство повишава нивото на кортизол в организма, което причинява възпаление на клетките и потиска имунната система. Това води до разрушаване на колагена в кожата – вещество, отговарящо за гладката и млада кожа. Тя става суха и се появяват бръчки.

Радост

o-happy-woman-sunset-facebook

Знаете, онази очарователна руменина, която получаваме на лицето си, когато се почувстваме щастливи.  И това се получава, защото при прилива на адреналин хилядите малки капиляри по лицето се разширяват и така кожата става розова, гладка и придобива меко сияние. Това може да се получи и със физически упражнения, под  душа с топла вода, секс и всички приятни и вълнуващи моменти.

Тъга

%d1%82%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0

Тъгата и скръбта причиняват свиване на кръвоносните съдове, поради което кожата придобива блед жълтеникав оттенък. А ако поради някаква причина сте решили да си поплачете, не забравяйте, че сълзите предизвикат дехидратация и появата на преждевременни бръчки.

Стрес

stress

Стресът повишава нивото на кортизол в нашия организъм. Разширяват се кръвоносните съдове, появяват се тъмни кръгове под очите. Още един страничен ефект – напрежението на лицевите мускули и тялото, причиняват не само бръчки, но също така и лишават кожата от нужното количество кръв и кислород. В резултат на това тенът става тъмен, а кожата – суха.

източник:dama.bg

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *