Кога е правилно да приемаме пробиотици?

Пробиотиците са комбинация от живи полезни бактерии и/или дрожди, които живеят в тялото ни. Обикновено на бактериите се гледа в негативна светлина като на нещо, от което се разболяваме. Съществуват обаче два вида бактерии, които се намират във и върху тялото вн – добри и лоши. Пробиотиците са съставени от добри бактерии, които помагат на организма ни да бъде здрав и да функционира нормално.
Пробиотиците са част от една по-голяма система в нашето тяло – нашия микробиом. Представете си микробиома като огромна общност от организми, които работят в унисон, за да поддържат тялото ни здраво. Тази общност се съставлява от неща, наречени микроби. Имаме трилиони микроби във и извън тялото ни.

Какво точно правят пробиотиците? Защитават ни по два начина. Първата роля, която те играят е за храносмилането ни. Знаем, че нашият храносмилателен тракт се нуждае от здравословен баланс между добрите и лошите чревни бактерии, така че какво пречи на това? Изглежда начинът ни на живот е както проблемът, така и решението. Лошият избор на храна, емоционалният стрес, липсата на сън, прекомерната употреба на антибиотици, други лекарства и влиянието на околната среда могат да променят баланса в полза на лошите бактерии.

 

Пробиотиците ни поддържат здрави, като стимулират имунната ни функция и контролират възпалението. Някои видове добри бактерии:

  • Помагат на тялото да усвоява храната по-добре;
  • Не позволяват на лошите микроорганизми да ни разболеят;
  • Стимулират синтеза на витамини;
  • Предотвратяват проникването на лоши бактерии в червата, които може да сте погълнали (чрез храна или напитки);
  • Помагат за разграждането и усвояването на лекарства.

 

Най-доброто време за прием на пробиотик е, когато нивото на стомашни киселини е най-ниско. Това се случва, когато сме гладни или не сме яли нищо поне 3-4 часа. Когато се храним или скоро сме се нахранили, стомахът, панкреасът, черният дроб са съставили меланж от храносмилателни ензими, сокове и киселини, които имат за задача да разградят храната до съставните ѝ части.

 

Александра Томова e главен редактор на сайта codefashion.bg. Тя е с бакалавърска степен Испанска филология и магистър Журналистика и медии. Нейната страст са модата, литературата, новите технологии. Работи като редактор и сценарист на предванията в ефира на Code Fashion TV. Занимава се още и с видео монтаж и постпродукция на телевизионно съдържание.